top of page

Definice marketingu a role marketingu v organizaci

Marketing je jedním z nejdůležitějších aspektů každého podnikání, ať už se jedná o startup nebo velkou korporaci. V dnešním blogu se podíváme na hlavní myšlenky a koncepty prezentované Jiřím Šimanou, ředitelem marketingové agentury SmartCase Agency, které sám Jiří šimana používá v praxi a dané informace se naučil například v kurzu – Marketingový ředitel.


Ilustrující graf marketingové analýzy

Jak zní definice marketingu a proč je důležitý?


Marketing můžeme definovat jako proces, který identifikuje, předvídá a uspokojuje potřeby a touhy našich zákazníků efektivněji než konkurence. Hlavním cílem marketingu je oznámení o existenci našich klientů, zvýšení počtu leadů, získání nových klientů a budování povědomí a pozitivního vztahu.



Potřeby versus touhy klientů


Klienti mají různé potřeby a touhy, které je třeba pochopit a správně na ně reagovat. Potřeby jsou základní věci, které klient potřebuje k přežití nebo ke zlepšení kvality své značky, zatímco touhy jsou více emocionální a subjektivní, často ovlivněné kulturou, osobními zkušenostmi a společenskými trendy.



Proč děláme marketing?


Marketing není jen o prodeji produktů či služeb, ale také o budování značky a vztahů s klienty. Hlavní důvody, proč se marketingem zabýváme, zahrnují:

  • Oznámení o existenci: Informovat potenciální zákazníky o vašem produktu nebo službě.

  • Zvýšení počtu objednávek: Přímý cíl většiny marketingových kampaní.

  • Získání nových zákazníků: Budování zákaznické základny je klíčem k dlouhodobému úspěchu.

  • Zvýšení povědomí o značce: Udržet značku v povědomí lidí, i když zrovna nekupují.

  • Budování dobrého vztahu ke značce: Důvěra a loajalita zákazníků jsou nezbytné pro opakované nákupy.


AIDA Model


AIDA model je základním nástrojem každého marketéra. Stojí na čtyřech krocích: Attention (pozornost), Interest (zájem), Desire (touha) a Action (akce). Tento model pomáhá strukturovat marketingové kampaně a lépe cílit na potřeby zákazníků.


Rozdělení marketingu


Marketing se rozděluje do několika hlavních kategorií:

  • Above the Line (ATL): Masová komunikace, jako je TV, rádio, tisk a outdoorová reklama.

  • Through the Line (TTL): Kombinace ATL a BTL, zahrnuje přímou komunikaci na sociálních sítích, eventy a určité formy influencer marketingu.

  • Below the Line (BTL): Přímý marketing, jako je PPC, emailing, remarketing a sociální média.


Zasedací místnost plná lidí.


Role marketingu v organizaci


Marketing má v organizaci klíčovou roli. Spolupracuje s obchodním oddělením, vývojem produktů, IT a dalšími odděleními na dosažení firemních cílů. Marketing nejenže podporuje prodej, ale také buduje povědomí o značce a udržuje pozitivní vztah se klienty.


Typy organizací z hlediska marketingu


Marketingové strategie se liší podle typu organizace:

  • Startupy: Rychlá reakce na změny, flexibilita, důraz na inovace a experimentování.

  • Korporace: Dlouhodobé plánování, důraz na budování značky a stabilitu.

  • B2B vs. B2C: Různé přístupy k marketingu, zaměřené na potřeby firemních zákazníků nebo koncových spotřebitelů.


Tradiční skillset CMO


Úspěšný CMO by měl mít silný background ve specializovaných oblastech nebo v projektovém řízení, zkušenosti s obchodem a smysl pro data. Důležité je také umět řídit tým a být schopen se neustále učit a přizpůsobovat novým trendům a technologiím.


Závěr


Marketing je komplexní a dynamický obor, který vyžaduje neustálé vzdělávání a přizpůsobování se novým trendům. Zjistili jsme, co je definice marketingu, že je důležité porozumět potřebám a touhám našich klientů a efektivně na ně reagovat.




Comments


bottom of page